Strani

četrtek, 22. junij 2017

Direktorica OU na pobudo občana z aroganco in žalitvami

Direktorica OU obračunala z občanom (foto: Dolenjski list)
5. februarja 2017 sem na Mestno občino Novo mesto kot občan poslal obrazložen predlog za postavitev potopnih stebričkov na Kettejevem drevoredu. Pobudo sem natančno obrazložil ter priložil slikovno gradivo (za ogled pobude klikni tukaj). Ker več mesecev nisem prejel odgovora (razen potrditve prejema), sem 16. junija 2017 povprašal, kakšno odločitev je sprejel pristojni urad glede moje pobude. Odzvala se je direktorica občinske uprave Vida Čadonič Špelič, ki je arogantno napisala, da se naj obrnem na pristojni urad ter citiram zakonodajo, ki je podlaga za moje vprašanje. Sledil je še en moj odgovor, v katerem sem navedel, da bi si glede na vloženo pobudo zaslužil vsaj odgovor (v smislu: pobuda je dobra, zato jo bomo realizirali / pobuda je zanič, zato je ne bomo realizirali). Po tem zapisu je sledil pogrom poln arogance in žalitev (prilagam tudi zaslonski posnetek reakcije direktorice občinske uprave, klikni tukaj):

"Spoštovani,

najprej vas jasno sprašujem kakšna je vaša izobrazba, znanje in kompetence na področju investicij, prometa in urejanja prostora? Namreč, za strokovna  mnenja na občini sprašujemo strokovnjake. Po mojih informacijah vas s strani občine nismo spraševali za vaše osebno mnenje, sprašujemo pa vse občanke in občane za njihova mnenja in predloge na delavnicah kot  TUS, CPS in Strategiji do leta 2030. Tudi ob podpori občine je bila en mesec odprta pisarna celovite urbane prenove, na katerih so lahko skupine in posamezniki izkoristili možnost sodelovanja z občino. Upam, da naštetih možnosti niste spregledali!
Ko se izkažete z diplomo in kompetencami, pa vas bomo  v kolikor se bo pokazala potreba, povabili k sodelovanju.

Lep pozdrav,

Vida"

Sramota za demokratično družbo


Odziv direktorice občinske uprave je sramoten in kaže na nerazumevanje demokratične družbene ureditve in delovanja države. Že Ustava Republike Slovenije v 45. členu (pravica do peticije) vsakemu državljanu zagotavlja pravico do vlaganja peticij in do drugih pobud splošnega pomena. Direktorica občinske uprave mi želi dobesedno sporočiti, da ne smem dajati pobud, kar je škandalozno. O njenih strokovnjakih pa raje ne bi. V prispevku o parkirišču na Florjanovem trgu sem namreč predstavil množične kršitve upravnih predpisov in nepoznavanje temeljnih pojmov s področja urejanja prostora.

Naj poudarim, da nisem vezan na nobene delavnice, občini pa lahko svobodno podam pobudo in nanjo tudi prejmem odgovor, kar je moja pravica. Pri tem opozarjam, da se za občinske uprave neposredno uporablja Uredba o upravnem poslovanju, ki v 18. členu določa:

(1) Organ mora odgovoriti na vse dopise, ki jih prejme v fizični ali elektronski obliki, razen če so šikanoznega značaja. Organ mora na dopis odgovoriti najkasneje v 15 dneh po prejemu le-tega, če je iz dopisa razviden naslov pošiljatelja. Za zahtevnejše zadeve mora organ v tem roku izdati vsaj obvestilo o nadaljnjem ukrepanju/postopanju in realnem roku.

(2) Organ mora odgovarjati tudi na dopise v elektronski obliki, ki so prejeti preko enotnega državnega portala.

Takšen način komunikacije s strani direktorice občinske uprave je po mojem prepričanju vreden zgražanja in obsojanja. V normalni državi bi zagotovo sledile sankcije.

Luka REMS

1 komentar:

  1. Luka, si eden redkih državljanov. Večina ostalih se skriva za titulo, tako da gredo volit in mislijo, da si za samooklicano titulo državljan opravili vse.
    Naše "voditelje" je potrebno konstantno opominjati, da so v službi domovine, državljanov in sonarodnjakov. In ne obratno.

    OdgovoriIzbriši