Strani

sobota, 20. januar 2018

Vrtec Videk nezakonito v uporabi

Novomeška občina je dovolila vselitev otrok v novozgrajeni vrtec Videk v Bršljinu, čeprav ta ni prestal tehničnega pregleda in je brez uporabnega dovoljenja. Ugotovljeno je bilo, da je zunanja ureditev neskladna z gradbenim dovoljenjem, poleg tega so bile ugotovljene pomanjkljivosti pri požarni varnosti, zaključnih gradbenih in inštalacijskih delih, težava pa je tudi v kanalizacijskem priključku ter predloženi dokumentaciji. Uporaba objekta brez uporabnega dovoljenja glede na 5. člen Zakona o graditvi objektov (ZGO-1) ni dopustna, občina pa na očitke odgovarja, da so se za vselitev dogovorili s starši po zagotovilih izvajalca, da je vrtec z izjemo zunanjih površin dokončan.

Župan in direktorica vrtca ob vselitvi v vrtec, ki še ne bi smel biti v uporabi (foto: Vrtec Pedenjped Novo mesto)

Zgoraj opisani primer razkriva način delovanja Mestne občine Novo mesto, kjer cilj upravičuje vsa sredstva. V Novem mestu vladajoča elita za nabiranje političnih točk brez kančka sramu krši predpise, kar niti ne zanika, temveč navaja razloge, ki so nerelevantni. Nobena zagotovila oziroma dogovori se ne morejo postaviti nad zakon in s tem ureditev uporabnega dovoljenja, ki ima jasen namen: Zagotoviti, da so objekti pred začetkom uporabe skladni z gradbenim dovoljenjem, torej brezhibni in varni. V normalnem mestu je to vsakomur jasno, zato ne sme biti prostora za nabijanje, ideologijo in opravičevanje takšnih dejanj.

V Novem mestu je drugače. Tu si župan, direktorica občinske uprave, direktorji raznih zavodov in ostali lokalni povzpetniki domišljajo, da lahko počnejo, kar želijo. Da so lokalni šerifi, ki mimo pravil odločajo, kaj bo tu, kaj bo tam, in ukazujejo ukrepe, za katere nimajo podlage v veljavnih predpisih. Še več, pravo uporabljajo le takrat, ko jim to koristi, sicer ga zavržejo kot neuporabnega. Do takšnih situacij pa prihaja, ker z nekaj izjemami ne delujejo mediji niti kritična javnost.

Luka REMS

Ni komentarjev:

Objava komentarja